آزمايشگاه پاتوبیولوژی هفده شهریور
دستورالعمل جمع آوری ادرار جهت سیتولوژی سه نوبته :
- اولین ادرار صبحگاهی برای این کار مناسب نمی باشد و بهتر است نمونه حدود ساعت 10 الی 11 صبح جمع آوری شود.
- 3 الی 4 ساعت بعد از آخرین باری که مثانه خود را تخلیه کردید نمونه ادرار را جمع آوری نمایید.بهتر است قبل ازجمع اوری ادرار 5 تا 6 لیوان آب بنوشید.
- بعد از شستن دستها و تمیز کردن ناحیه ادراری تناسلی ، اقدام به جمع آوری ادرار نمایید.
- قسمت میانی ادرار را در ظرف بریزید و درب آن را ببندید .
- در سه روز متفاوت ادرار را در سه ظرف جداگانه جمع آوری نمایید.
- هر نمونه باید بعد از جمع آوری سریعا به آزمایشگاه منتقل شود. در صورت تاخیر در ارسال نمونه به مدت کوتاه در
یخچال قابل نگهداری می باشد.
سنگهای کلیوی در دستگاه جمع کننده ادرار، در کلیهها تشکیل میشوند. وقتی غلظت بعضی از مواد به اندازهای بالا برود که قابلیت حل شدن خود را از دست بدهند، به صورت بلورهای کوچک رسوب میکنند و تشکیل سنگ کلیه را میدهند. سنگ کلیه در مردان شایعتر از زنان است، در سفیدپوستان بیشتر از سیاه پوستان دیده میشود و افراد چاق هم بیشتر این عارضه را تجربه میکنند.
سنگهای کلیه انواع گوناگونی دارند که درمجموع به چهار نوع سنگهای کلسیمی، اوریکی، عفونی و سنگهای سیستئینی تقسیم میشوند ولی اکثر آنهااز اگزالات کلسیم ایجاد میشوند.
با توجه به نوع سنگ کلیه، درمان هم فرق میکند. برای مثال افراد مبتلا به سنگهای اسیداوریکی باید جوش شیرین مصرف کنند تا ادرار آنها قلیایی شود. در مبتلایان به سنگهای عفونی عمل جراحی تنها راه درمان است تا همه سنگها بر داشته شود، این افراد پس از جراحی باید تا مدتی آنتی بیوتیک مصرف کنند.
نشانههای بیماری سنگ کلیه زمانی ظاهر میشود که سنگ جابهجا شود. این نشانه هاشامل درد زیاد (ابتدا دردکم و به مرور دردبیشتر میشود.) درد کلیه به صورت خنجری از پشت شروع میشود و با عبور سنگ به طرف پایین حالب، درد به تدریج به لگن و کشاله ران کشیده میشود. حالت تهوع و استفراغ، تب، وجودخون در ادرار، کاهش دفع ادرار و یا قطع کامل آن، درد در هنگام ادرار کردن، ادرار بودارو تیره، وجود چرک در ادرار و نفخ از دیگر علائم آن میباشند.
توصیه ها . . .
اگر سنگ کلیه دارید ،با این توصیهها میتوانید سنگ کلیه خود را از بین ببرید.