آزمايشگاه پاتوبیولوژی هفده شهریور
راهنمای تهیه نمونه ادرار جهت کشت و آنالیز
بهتر است نمونه ادرار اول صبح که حداقل هشت ساعت در مثانه مانده و تغلیظ شده است، مورد آزمایش قرارگیرد. در غیراینصورت میتوان از نمونه ادرار راندوم یا اتفاقی جهت بررسی و کشت استفاده نمود.
در مواردی که باید آزمایش کشت ادرار انجام شود، حداقل از سه روز قبل نباید آنتیبیوتیک مصرف شده باشد (در مواردی که رعایت این مطلب مقدور نیست باید به پزشک معالج و آزمایشگاه اطلاع داده شود).
برای نمونه کشت باید ازظرف یکبار مصرف استریل شده استفاده شود و برای نمونه آنالیز ظرف باید تمیز باشد و سترون بودن آن الزامینیست. حداقل حجم نمونه ده میلیلیتر است.
توصیههای قابل ارائه به بیماران:
· بانوان قبل از نمونهگیری باید ناحیه ادراری تناسلی را کاملا با آب و صابون شستشو داده و پس از آبکشی و خشک کردن، قسمت اول ادرار خود را بیرون ریخته و قسمت میانی را در ظرف مناسب جمع آوری نمایند و قسمت آخر ادرار خود را نیز دور بریزند.
· در مورد آقایان شستشوی آلت با آب تنها کافی است. بدون دست زدن به ناحیه تمیز شده مقداری از ادرار را دفع كرده و بقیه آن را در ظرف مخصوصی بریزند (تا نصف ظرف پر شود).
· در نوزادان و کودکان زیر دو سال باید از کیسههای سترون شده مخصوص جمعآوری ادرار(Urine Bag) كه متناسب با جنس كودك (پسرانه یا دخترانه) است، استفاده کرد. این كیسه نباید بیش از 45 دقیقه به مجرای ادرار متصل باشد. وقتی حـدود
15- 10 میلی لیتر ادرار در کیسه جمع شد سر آنرا تا کرده تا بسته شود، سپس در ظرف داده شده به آزمایشگاه انتقال یابد.
شرایط نگهداری نمونه و نحوه انتقال:
· پس از نمونهگیری باید هر چه سریعتر و حداکثر تا دو ساعت نمونهها را به آزمایشگاه جهت بررسی و کشت انتقال داد.
· ظرف حاوی نمونه باید با رعایت اصول ایمنی و بهداشتی به آزمایشگاه منتقل گردد.